Logo
Nevíte si rady? Zavolejte.
Po - Pa 7:30 - 17:00
0 ks
za 0,00 Kč
Nákupní košík je prázdný
Potřebujete poradit? Neváhejte nás kontaktovat.
Novinky
21.04.2020
Připravte se s předstihem na Nové časy
Připravte svoje provozy i zahrádky pro nové výzvy a venkovní prodejDovybavte se i zahrádky pro rychlou obsluhu a přímý prodejZáruka na Liebherr stroje... číst celé
12.04.2020
Tryskové vysoušeče rukou Jet Dryer
Revoluční technologie sušení rukou Tryskové bezdotykové vysoušeče rukou Jet Dryer jsme na trh uvedli v roce 2009 se snahou o zásadní revoluci ve zp... číst celé
08.04.2020
7 faktů o drtiči kuchyňského odpadu
         1. Čistá kuchyně To je pro většinu uživatelů ten největší benefit, který drtič odpadů přináší. Bez drtiče se pochopitelně dá žít, ale jakm... číst celé
Zobrazit všechny novinky
Přidejte se k nám na facebooku
  1. Úvod
  2. Novinky
  3. Drtiče kuchyňských zbytků a životní prostředí
Drtiče kuchyňských zbytků a životní prostředí
08.04.2020

V EU se ročně z recykluje pouhých 30% všech vyprodukovaných odpadů, 27% končí ve spalovnách, 25% se odváží na skládky a pouhých 17% se kompostuje. Papír, kovy, plasty, sklo – to vše umíme recyklovat. Třídění odpadů se ve vyspělé společnosti stalo běžným standardem a nutností. Nejhůře zpracovatelným typem odpadu je organický odpad. Zbytky jídla a další biologicky rozložitelný odpad tak končí ve směsném odpadu, který následně musí být transportován nákladními auty na komunální skládku.

Komunální skládky se pomalu, ale jistě zaplňují, na nové často už není místo, proto se na celém světě přijímají opatření na odklon směsných odpadů ze skládek. Na skládkách se organický odpad nekontrolovaně rozkládá na skleníkové plyny a skládkový výluh – silně kyselá kapalina kontaminující půdu a spodní vody. Nejnebezpečnějším vznikajícím plynem při rozkladu organických zbytků je volně unikající metan, který přispívá k oteplování planety země 20x více než oxid uhličitý.

V podstatě jsou jen dvě možnosti jak s organickým odpadem jako jsou zbytky jídla nakládat – kompostování a použití drtičů kuchyňského odpadu. Zatímco kompostování může být pro městské domácnosti poměrně komplikované, drtič potravinového odpadu lze namontovat téměř pod každý dřez v domácnosti. Používání drtiče představuje zodpovědný a šetrný způsob okamžitého zpracování potravinových zbytků. Zbytky jsou rozdrceny (na velmi drobné částice) a dále odcházejí kanalizací do čističky odpadních vod k dalšímu zpracování, podobně jako ostatní organicky rozložitelné odpady z domácností (lidské exkrementy).

Moderní ČOV jsou vybaveny technologií na zpracování bioplynu z kterého se následně vyrábí elektrická energie z odpadních vod. Problematický metan je tak přeměněn na zelenou elektřinu a vytápění.

Pevné zbytky se dále stabilizují a používají se při rekultivacích jako výživné hnojivo. Kaly z ČOV a sedimenty vodních toků a nádrží nabízí v současné době určitou alternativu vnosu organické hmoty a živin do zemědělských půd.

Pár fakt na závěr:

  • Používáním drtičů odpadu se zvýší spotřeba vody v domácnosti o cca 1% ročně
  • Spotřeba elektřiny ročně vzroste o 3-4 kWh, tedy 90x méně než běžná lednice.
  • Potravinový odpad je ze 75% složen z vody
  • Z každých 1000 kg potravinového odpadu, kterou nevyvezeme na skládku, jsou čistírny odpadních vod schopny extrahovat a vrátit do oběhu přes 600 litrů vyčištěné vody.
  • V EU se každoročně vyhodí 88 milionů tun jídla v hodnotě 143 milionů EUR

Používáním drtiče potravinových zbytků třídíte odpady přímo v místě zdroje. Váš odpadkový koš bude čistý a suchý, odpady je pak mnohem jednodušší třídit na plasty, kovy, sklo a papír – podle typů odpadních nádob před vaším domem.

BLOG
Kontakt
Gastro Že-Ho servis
Pavel Horský
Po - Pa 7:30 - 17:00
Gastro Že-Ho 2019. Všechna práva vyhrazena.
Vytvořeno na Eshop-rychle.czEshop-rychle.cz
Zpracování osobních údajů můžete ovlivnit úpravou svých preferencí ochrany soukromí.