Ano správně, i nerez potřebuje svou údržbu a vhodné zacházení :)
Při nesprávném výběru jakosti nerezové oceli, po nesprávné montáži nebo nedostatečné péče může nerezová ocel vykazovat znaky koroze.
Všeobecně
Nerezové výrobky firmy Pavel Horský a Martin Želízko - Gastro Že-Ho servis jsou vyrobeny z kvalitní ušlechtilé oceli, legované chrómem a niklem (tzv. potravinářská nerez ocel CrNi 18/10, DIN 1.4301, AISI 304, 316 ). Tato ocel je odolná proti jedlým kyselinám. Užitná hodnota výrobků také bezesporu spočívá v designovém zpracování povrchu výrobku, který je ve standardu jemně broušený v určitém směru, který je při vhodné údržbě vzhledověstálý. Je však třeba také připomenout, že tento povrch vyžaduje pravidelné ošetření a lze jej velmi snadno poškodit jak mechanicky - například prostředkem s abrazivní (brusnou) složkou, tak i chemicky - použitím čistícího prostředku s obsahem agresivních látek, které jsou velmi účinné jako rozpouštědla, ale také velmi účinně reagují i s velmi kvalitní nerezovou ocelí a mohou ji nevratně poškodit. Na pravidelnou údržbu jsou nejvíce náročné výrobky, které přichází do styku s mastnými parami vzniklými při vaření, tedy odsavače par – digestoře, desky, stoly, apod.
Faktory ovlivňující údržbu
Povrchy všech výrobků firmy Pavel Horský a Martin Želízko - Gastro Že-Ho servis jsou po ukončení výrobního procesu ošetřeny sjednocujícím konzervačním přípravkem, který je hygienicky nezávadný, a výrobek je balen do fólie.
Nikdy nepoužívejte čistící prostředky na stříbro, ocelovou vlnu na čištění, různá bělidla a dezinfekce nebo jiné látky obsahující chlór nebo jeho deriváty. Pokud se vysoce kvalitní nerezová ocel dostane do styku s kyselinami je nutno povrch ihned umýt větším množstvím teplé vody a vytřít do sucha. Některé tyto látky jsou bezpečné pouze, pokud se používají v souladu s předpisy výrobce, ale jsou-li používány nesprávně (např. ze tepla, nebo ve vyšších koncentrací), mohou způsobit odbarvení a korozi povrchu nerez oceli jakékoliv kvality.
Nenechávejte na povrchu ležet žádné předměty podléhající korozi - jako např. nádoby a nářadí z povrchově nechráněné uhlíkové oceli. Tyto předměty by mohly při dlouhodobém styku s mokrou plochou zkorodovat a zanechat na nerezové oceli těžko odstranitelné skvrny nebo způsobit trvalé poškození nerezového materiálu.
Z důvodu zamezení vzniku skvrn nenechávejte na plochách delší dobu potraviny nebo suroviny s naleptávacím působením (ovocné šťávy, kuch. sůl, slaná voda, ocet, hořčice, majonézové výrobky apod.).
Vyvarujte se usazování nečistot na povrchu. Usazeniny mohou obsahovat malé částice kovů a rzi, které se uvolnily z jiných materiálů a mohou způsobit povrchovou korozi.
K odstraňování kapek a skvrn se nesmí používat drátěná vlna, protože tím bychom způsobili kontaminaci povrchu částicemi železa. Je nutno dávat pozor na kontaminaci nerez. dílů, jestliže jsou v blízkosti skladovány, montovány nebřezány díly z uhlíkových ocelí.
K čištění zdiva a keramických dlaždic v novostavbách s někdy používají silné roztoky kyselin. Tyto látky ani jejich výpary nesmějí přijít do kontaktu s kovy, včetněnerez oceli. Pokus by se něco takového stalo, je nutno kyselinu ihned smýt proudem vody. Praktické rady pro údržbu nerezových povrchů a výrobků z nerezu
Frekvence a náklady na čištění nerez oceli jsou ve srovnání s mnohými jinými látkami nižší. Toto snížení může často vykompenzovat vyšší pořizovací cenu tohoto produktu.
Nedojde-li při montáži/instalaci k velkému znečištění doporučujeme povrch výrobku po montáži obnovit a to rozetřít stávající konzervační přípravek na povrchu, tak aby se povrch znovu sjednotil. Tahy NUTNO vést ve stejném směru, jako je kresba na broušeném povrchu a to vždy ve směru broušení.
Pro obvyklé čištění zcela postačí omýt horkou vodou s mýdlem nebo šetrným saponátem a opláchnout čistou vodou a vytření do sucha. V žádném případěnepoužívejte ocelové drátěnky nebo jiné abrazívní prostředky (např. na bázi písku), které by mohly povrch poškrábat nebo odřít.
Koroze nerezových ocelí Nerezová ocel je obecný název pro všechny druhy oceli, které nepodléhají korozi, neboli jinými slovy ty druhy oceli, které jsou odolné oxidaci. Je zde tak zvaná pasivní vrstva na povrchu, která se neustále obnovuje a zabraňuje korozi. Ve své podstatě je koroze jev, který vzniká z důvodu částečné nebo celkového poškození pasivní vrstvy.Tato ocel je odolná oxidaci díky vlastnostem, které jsou dány příměsí prvku jako jsou: chrom, nikl, a molybden.
Pro výrobky firmy Pavel Horský a Martin Želízko - Gastro Že-Ho servis, není-li uvedeno jinak, je použita ocel s označením DIN 1.4301, AISI 304, 316, V2A, 18/8 ČSN 17.240 (potravinářská-kuchyňská ocel). Jako hlavní příčiny, které způsobují korozi jsou následující:
Hladina chlóru – nerez ocel je odolná určité koncentraci chlóru. Ke korozi může docházet již při koncentraci vyšší než 2mg/l v závislosti na době, které je zvýšené koncentraci vystaven
Koncentrace rozpuštěné soli. Rozpuštěná sůl se usazuje na povrchu nerez oceli a zabraňuje přístupu kyslíku a tvorbě pasivní vrstvy a její regeneraci. Elektrolýza kuchyňské soli způsobuje nenávratné poškození nerez. materiál
Změna pH - správné pH je 7,2-7,6. jakákoliv změna, především snižování pH, způsobuje agresivitu vody a vznik koroze nerez. materiálů.
Kombinace chloru a vlhkosti prostředí - nejčastěji bývá kombinace obou faktorů, tedy kondenzace vody i chloru
Spojení nebo kontakt různých materiálů, kdy může dojít k vzniku el. článku následně galvanické korozi.
POZOR !!!
AISI 304
Ušlechtilá nerezová ocel jakosti AISI304 není vhodná pro použití do agresivního prostředí s obsahem chloru, síry, soli (bazény, přímořské oblasti, prostředí v blízkosti silnic s hustým provozem motorových vozidel, v silně znečištěných průmyslových oblastech)!!! Nesprávné použití ušlechtilé nerezové oceli jakosti AISI 304 způsobuje její korozi.
AISI 316
Do agresivního prostředí v blízkosti silnic s hustým provozem motorových vozidel, v silně znečištěných průmyslových oblastech (bez obsahu síry a chloru) doporučujeme použít ušlechtilou nerezovou ocel jakosti AISI 316.
Vhodné čistící a ošetřovací prostředky.